Weer Spanje

Weer, tips & informatie
Het weer en klimaat in Spanje is uitermate gevarieerd, wat voornamelijk te wijten is aan het feit dat het land gelegen is in zowel het noorden als het zuiden van Europa.

Weer Spanje

Het weer en klimaat in Spanje is uitermate gevarieerd, wat voornamelijk te wijten is aan het feit dat het land gelegen is in zowel het noorden als het zuiden van Europa. Hierdoor zijn er zowel invloeden uit het noorden als uit het zuiden, wat resulteert in een afwisseling van verschillende klimaten.
Een groot deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde, natte winters. Dit komt vooral voor in de kustgebieden, zoals aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Hier vinden we ook de bekende regio’s als Andalusië en de Costa del Sol. In deze gebieden kan het in de zomermaanden flink warm worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius. Ook is er vaak weinig regen te verwachten, wat bijdraagt aan het aangename weer.

Weer oostkust Spanje

Aan de oostkust van Spanje, zoals aan de Middellandse Zee, is het klimaat nog mediterraan, maar iets minder warm en vochtiger dan aan de zuidwestkust. Hier kan het ’s zomers nog steeds flink warm zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 25 graden Celsius, maar de kans op regen is hier groter. In de wintermaanden is het weer hier mild en vochtig, met temperaturen die meestal rond de 15 graden Celsius liggen.

Weer in het binnenland en noorden van Spanje

In het binnenland van Spanje, zoals in Madrid, heeft het klimaat een continentaal karakter, met warmere zomers en koudere, drogere winters dan aan de kust. Hier kan het ’s zomers flink warm zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius, terwijl de wintermaanden koud en droog zijn, met temperaturen die vaak rond het vriespunt liggen.
In het noorden van Spanje, zoals in het Baskenland, heeft het klimaat een oceanische invloed, met mildere zomers en natte, koude winters. Hier kan het ’s zomers aangenaam warm zijn, met temperaturen die rond de 20 graden Celsius liggen, terwijl de wintermaanden nat en koud zijn, met temperaturen die vaak rond het vriespunt liggen.

Landschap bepaald deel van het klimaat in Spanje

Het klimaat in Spanje wordt ook beïnvloed door diverse bergachtige gebieden, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. In deze gebieden is het klimaat vaak veel kouder en natter dan in de omliggende laaggelegen gebieden, met zomers die koel en mild zijn en winters die koud en sneeuwrijk kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze gebieden populair zijn onder skiërs en snowboarders, vooral tijdens de wintermaanden.
Naast deze gebieden heeft Spanje ook een aantal specifieke klimaten, zoals het woestijnklimaat in de regio’s zoals Almería en Granada, en het subtropische klimaat in de Canarische Eilanden, waar de temperaturen het hele jaar door aangenaam zijn en de zomers warm en zonnig zijn.
Het weer in Spanje is ook beïnvloed door verschillende weersystemen, zoals het Azorendrukgebied, het Iberische Hoog en het Noord-Afrikaanse Lagedrukgebied. Dit resulteert in verschillende weersomstandigheden, waaronder zonnig en helder weer, regen, wind, mist en onweer. Het weer in Spanje is dus afwisselend en veranderlijk, wat het land een bijzonder aantrekkelijke bestemming maakt voor toeristen en vakantiegangers.

De beste vakantiedeals

1. Tui.nl
Bekijk op dit moment 27 vakanties.
9.1
5/5
2. Prijsvrij
Bekijk op dit moment 94 vakanties.
8.9
4.5/5
3. Vakantiediscounter
Bekijk op dit moment 201 vakanties.
9.4
4.5/5